Krvavé dobrodružstvo v Prešporku: Juraj Červenák – Ohnivé znamenie (recenzia)

Ohnivé znamenieTretia recenzia na Červenákovu detektívku a zároveň tretí nadšený jasot. Nie je to už trochu trápne? Čo sa dá robiť, Ohnivé znamenie je zasa raz skvelé čítanie, ktoré mi úplne sadlo. A ja vám predsa nebudem kecať len preto, aby som v jednom kuse nechválila. Ale pre trochu vyváženosti som si pripravila dva body, ktoré mi na tejto knihe prekážali.

V treťom príbehu sa Stein, Barbarič a Jaroš dostávajú do Prešporku (teraz Bratislava), ktorý sa stal vďaka Tureckým výbojom hlavným mestom Uhorska. Keď Barbaričovi pri Prešporku prebehne cez cestu pes s ľudskou rukou v papuli, netuší, že je to začiatok veľmi nebezpečného a dramatického pátrania. Čo spočiatku vyzerá ako jednoduché rozprášenie skupinky potulných banditov sa postupom času ukáže ako oveľa väčšia záležitosť. Stopy vedú do Prešporku a tam traja vyšetrovatelia musia prísť na to, ako súvisia únosy panien s tajomnou samovraždou bývalého richtára a s prízrakom, ktorý vraj kántri ľudí a jeho obete sú nachádzané so stopami horiacich rúk okolo krku.

Kto už Červenákove detektívky čítal, vie dobre, do čoho sa púšťa a rozhodne nebude sklamaný. Kto ešte na túto sériu nenarazil, teoreticky môže začať týmto tretím pokračovaním, pretože ide o samostatný príbeh. Ja by som ale odporúčala začať pekne od začiatku, od prvého dielu. V Ohnivom znamení sa totiž operuje s určitou skutočnosťou z Mŕtveho na Pekelnom vrchu a hoci všetko pochopíte aj bez znalosti prvého románu, bolo by škoda pripraviť sa o prekvapenie, keby ste sa k nemu dostali neskôr.

Únosy panien a tajomný prízrak – napadajú vám všelijaké divoké konšpirácie a krvavé predstavy? Ste na správnej stope. V Ohnivom znamení mám pocit, že si spletitosťou a krvavosťou prípadu Červenák nezadá s klasickými severskými detektívkami. Iba sa tu nedozviete, že za všetko to zlo môže páchateľovo tragické detstvo. Detektívna zápletka je skvelá – spletitá, zamotaná, napínavá. Nebudete vedieť, koho podozrievať, prípadne koho podozrievať skôr. Netvrdím, že som vôbec netušila, kto za tým všetkým stojí, ale celý rozmotaný prípad ma dosť prekvapil. Všetko do seba krásne zapadá a je to napísané tak napínavo, že človek nemá ani čas zastaviť sa a logicky z náznakov vyvodzovať vraha, pretože potrebuje čítať ďalej a dozvedieť sa, čo bude nasledovať.

Stein, Barbarič, Jaroš a Červenák sú zasa vo vrcholnej forme. Milujem ich humor, ktorého sa aj v takejto napínavej knihe našlo neúrekom. Pivo Stein. Minority týčiace sa nad Budínom. Barbaričova vreckovka vždy v pohotovosti. A ďalšie a ďalšie úžasne vtipné poznámky, parádne zakomponované do deja.

Chvíľu sa hral na hrdinu, častoval ich opovržlivými urážkami a zaprisahával sa, že nič neprezradí. Keď si kaprál nasadil rukavice a vytiahol z pahreby žeravé kliešte, XY-ovi sa zlomil hlas. Začal fňukať a napokon prosíkal a sľuboval, že im všetko povie.

Aj tak ho najskôr mučili. Stein nemal srdce to Jarošovi odoprieť.

Ale Ohnivé znamenie nie je len krv a trochu toho humoru. To by bolo ako dvojrozmerný komiks, a tým najnovšia Červenákova detektívka rozhodne nie je. O postavách sa dozvedáme stále viac, odhaľujeme viac z ich pováh, náznakov minulosti a vzájomných vzťahov. Stačí veta – dve a hneď máte hlbší náhľad do Steinovej povahy. A týka sa to aj ostatných postáv opísaných v knihe, netreba siahodlhé popisy, aby ste si urobili predstavu o niekoho charaktere. V tomto je Červenák naozaj dobrý.

A dobrý je aj vo vystihnutí atmosféry a odovzdávaní historických skutočností zaujímavou formou. V rozvalinách rímskeho mesta je všetko tajuplné tak, že si skoro cvrknete do gatí, Prešporok v predvečer jarmoku je miesto zahalené do hmly a dažďa, ponuré a hodiace sa k niekoľkým tajomným vraždám. Autor dokáže veľmi vierohodne sprostredkovať aj… hm… čuchové dojmy, takže som zasa raz pri čítaní pocítila nesmiernu vďačnosť za to, že žijem v dobe so splachovacími záchodmi a pravidelným odvozom odpadkov. Nesmierne sa mi páči, že sa pri čítaní dozviete veľa o fungovaní vtedajšej spoločnosti aj o niektorých dejinných udalostiach, ale rozhodne nemáte nutkanie tieto pasáže preskakovať. Všetko je výborne zakomponované do deja, napísané pútavo a vtipne, takže čitateľ je bohatší o informácie, ani nevie ako.

Zasa iba chválim, ja viem, a pritom som vám sľúbila dve výhrady. Ale nezabúdam na to, tu sú. Na strane 205 bola použitá nesprávna predložka: „chrám zmizol v povrchu zemského“. Odporúčam pri ďalšom vydaní opraviť. A druhá sa týka prekvapujúco historickej vernosti. Všetko je veľmi dôveryhodne napísané, problémom je pre mňa ale skutočnosť, že sa v príbehu vyskytujú dosť známe historické postavy, ktoré aj podstatne zasahujú do deja. Pri čítaní (aj po ňom) by som prisahala, že je to všetko čistá pravda, nič než pravda, a že Červenák vychádzal z nejakého zaznamenaného prípadu a len si ho trochu upravil pre svoje potreby. Takže by som privítala od autora nejakú poznámku na začiatku alebo na konci, či dej knihy naozaj vychádza zo skutočnosti, alebo je to kompletne vymyslené. Vopred ďakujem, ušetrí mi to hodiny neplodného googlenia.

Ohnivé znamenie je vynikajúci román, skvelá kombinácia dobrodružstva, detektívky, histórie a humoru. Ak ste náhodou Červenákovým knihám ešte neprepadli, rozhodne odporúčam vyskúšať. A to čím skôr, nech nie ste príliš v sklze, keď tento rok vyjde štvrtý prípad odohrávajúci sa vo Viedni, Diabol v zrkadle.

Názov: Ohnivé znamenie

Autor: Juraj Červenák

Vydalo vydavateľstvo SLOVART Bratislava v roku 2015, ISBN 978-80-556-1455-7

1 thoughts on “Krvavé dobrodružstvo v Prešporku: Juraj Červenák – Ohnivé znamenie (recenzia)

  1. Třetí díl jsem sezobla jako malinu s ohledem na to, jaký je to v české verzi tlouštík (392 stran). Bylo to skvělé a napínavé, stejně jako předchozí dva díly. Úplně s tebou souhlasím, co se reálií týče. Tak to úžasně napsal, že jsem mu uvěřila každé slovo. Pátrala jsem na netu po nějakých jménech, ale pátrala jsem marně.
    A já už se těším na čtvrtý díl, Červenák začíná být můj oblíbený autor 🙂

Pridaj komentár